Parke Uygulama Teknikleri
Parke uygulaması öncesinde, zeminin bu uygulama işlemine uygun hale getirilmesi önemlidir. Son yıllarda bilinçsizce yapılan uygulamalar, alt zemine yeterli önemin verilmemesi tüketicinin ilk bir kaç ayda sorunlar yaratmaya başlayan parkelerle karşılaşmasına ve dolayısıyla da ürüne karşı bir önyargı geliştirmesine sebebiyet vermiştir.
Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan patlamaya bağlı olarak zemin kaplama malzemeleri sektöründe de talep yoğunluğu yaşanıyor. Tüm zemin kaplama malzemeleri içinde parke, tüketiciler tarafından en fazla tercih edilen ürün olarak kabul edilebilir. Üreticiler, müşterilerin ilgisini çekmek için birbirinden farklı ürünleri üretedursun, parke döşenecek zeminlerin uygulamaya hazırlanması, üründen maksimum fayda sağlamak adına oldukça önemli bir konu teşkil eder.
Zeminin parke uygulamasına hazırlanması: Parke uygulaması öncesinde, zeminin bu uygulama işlemine uygun hale getirilmesi önemlidir. Son yıllarda bilinçsizce yapılan uygulamalar, alt zemine yeterli önemin verilmemesi tüketicinin ilk bir kaç ayda sorunlar yaratmaya başlayan parkelerle karşılaşmasına ve dolayısıyla da ürüne karşı bir önyargı geliştirmesine sebebiyet vermiştir.
Bozuk yüzeyler, su içermeyen kimyasallarla hazırlanmış tesviye şapı ile düzeltilebilmektedir. Taşparke ya da mermer gibi malzemelerin üzerine ahşap parke döşenecekse, uygulama işlemi öncesinde zemin asitle temizlenmelidir. Daha sonra çift kompe-nantlı bir ön astar sürülmeli ve bunun üzerine de özel şap uygulanarak sertleşmesi beklenmelidir. Parke üzerine parke döşenecek ise de eski parkelerin sistrelenip cilasının yok edilmesi gerekir. Yerden ısıtmalı zeminlerde, şap kuruduktan sonra ısıtma serpantinlerindeki su ısısı 2 ya da 3 gün boyunca 30-35° C bekletilir. Döşeme işlemi bittikten sonra, 3- 5° C'lik kademelerle hedef ısıya ulaşılır. Zemindeki parkenin belli bir ısı gerginliği olduğu göz önüne alınmalı ve 30-35°C sınırı geçilmemelidir.
Parke uygulamalarında dikkat edilmesi gereken döşeme teknikleri: Günümüzde ustaların parke uygulamalarında kullandığı toplam dört farklı döşeme tekniği bulunmaktadır. Bunlardan birincisi primer yöntem adı verilen tekniktir. Primer yöntemi güvenli ve ekonomik bir yoldur. Bu teknikte primer, rulo fırça yardımıyla şapa yedirilir. Birinci kat kuruduktan sonra, ki bu 5 ya da 6 saat sürer, ikinci kat sürülür. İkinci kat kuruduktan sonra ise su içermeyen yapıştırıcı kullanılarak döşeme yapılır. Primer; şapı sertleştirir, yüzeydeki oalsı tozları dondurur ve rutubet izolasyonu sağlar. Primer yönteminin uygulanabilmesi için parkenin boyu 120 cm olmalıdır. Boyu 120 cm'yi geçen zemin kaplamalarında kullanılması gereken teknik çakma yöntemidir. Bu yöntem, şap arasına yerleştirilen karkaslara parkelerin hem çakılması, hem de zemine yapıştırılması şeklinde uygulanır. 25-30 cm aralıklarla şap arasına dizilmesi gereken kadranlar, kuru ve düz lata yerine eş kenar yamuk profil olarak hazırlanmalıdır. Şap kalınlığı kadran kalınlığı ile aynı seviyede olmalıdır ve parkeler kadranlara 90 derece açı ile dö-şenmelidir.
Saydığımız bu iki yöntemden başka bir de doğrudan yapıştırma yöntemi kullanılmaktadır. Doğrudan yapıştırma yönteminde, zemin düzgün ve sert ise parke direkt yapıştırıcı kullanılarak döşenir ancak bu yöntem primer ve çakma yöntemlerine göre daha az tercih edilir. Tüm bunlar dışında zeminin daha çabuk kurumasını ve kısmi izolasyonunu sağlamak amacıyla şapa talaş karıştırılarak döşeme de yapılabilmektedir. Şap ya da kuru beton üzerine; sunta, MDF ya da kontratabla yerleştirilerek veya ahşap konstrüksiyon hazırlanarak parke döşenebilir. Ayrıca plastik esaslı malzemeler şap üzerine yapıştırılarak da parke uygulaması yapılabilir. Bahsettiğimiz tüm bu uygulama yöntemleri dışında, parkelerden maksimum fayda sağlayabilmek için döşeme işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken bir takım başka noktalar da bulunuyor. Örneğin su tesisatının gözden geçirilerek sızıntı ve kaçakların olmamasını sağlamak oldukça önemli bir konudur. Uygulamanın yapılacağı ortamın ısısının 15°C'den az olmaması gereklidir. Ayrıca son kat boya hariç her tür in-saat işlemi tamamlanmış olmalıdır. Ortamdaki nem dengesinin sağlanabilmesi için doğrama ve pencere camlarının takılmış olması gerekir. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da; parkelerin döşeme öncesinde uygulanacağı ortamda bulunması gerektiğidir. Bu sayede parkeler ortam nemi ile dengelenecektir. Parkeler naylon içindeyse, ambalaj birkaç yerinden yırtılarak nefes alması sağlanmalıdır. Parkenin döşenmesi esnasında kullanılacak yapıştırıcılar tercihen poliüretan esaslı olmalıdır. Su ya da solvent bazlı yapıştırıcılar tercih edilmemelidir. Masif boy parke, döşenecek ortamın uzunluğuna paralel olarak döşenme-lidir. Sistre ve cila, döşeme işlemi bit-tiktan en az iki hafta sonra yapılmalıdır. Ayrıca duvar kenarlarında 1.5-2 cm boşluk bırakılmalı ve döşeme konusunda uzmanlaşmış ekipler tercih edilmelidir.
|